De klimaatverandering is een wereldwijde uitdaging die ons allemaal raakt. De industriële sector, en met name de staal- en bouwindustrie, wordt vaak bekritiseerd vanwege de hoge CO2-uitstoot. Bij Orbix zijn wij echter vastbesloten om de zaken anders aan te pakken. We hebben een innovatieve technologie ontwikkeld die niet alleen bijdraagt aan de vermindering van CO2-emissies, maar die ook metaalslakken, een industrieel afvalproduct, omzet in waardevolle bouwmaterialen. Deze technologie heet carbonatatie.
Wat is carbonatatie?
Carbonatatie verwijst naar een chemische reactie waarbij koolstofdioxide (CO2) samenwerkt met calcium of magnesium in een bepaalde stof om calcium- of magnesiumcarbonaten te creëren. Dit chemische proces kan op verschillende wijzen worden ingezet. Echter, bij Orbix, passen we het specifiek toe om hoogwaardige bouwmaterialen te ontwikkelen. Het uitgangsmateriaal dat we gebruiken zijn metaalslakken, die we otherwise erkennen als een overblijvend product van de staalindustrie.
Hoe draagt carbonatatie bij aan de vermindering van CO2-emissies?
Het prachtige aan het carbonatatieproces is dat het CO2 uit de atmosfeer opneemt in plaats van het uit te stoten. CO2 speelt namelijk een cruciale rol in het verhardingsproces van de bouwmaterialen die we met deze technologie produceren. Met ons gepatenteerde carbonatatieproces kunnen we de CO2-emissies van de staalindustrie significant verminderen.
Maar dat is niet alles. De producten die we creëren met de carbonatatie-technologie zijn ook CO2-neutraal. Dit komt omdat ze tijdens hun levensduur CO2 opnemen uit de atmosfeer, wat helpt om de klimaatverandering tegen te gaan.
Hoe werkt het?
Ons carbonatatieproces begint met het vermalen van metaalslakken tot een fijn poeder. Dit poeder wordt vervolgens gemengd met water en CO2 in een autoclaaf, een speciaal soort drukvat. Hier wordt het poeder aan hoge temperaturen en drukken blootgesteld, waardoor het reageert met de CO2 om bouwmaterialen te vormen.
Door het gebruik van CO2 als bindmiddel in plaats van bijvoorbeeld cement, kunnen we aanzienlijk minder CO2 uitstoten tijdens het productieproces. Bovendien zetten we een industrieel afvalproduct om in waardevolle, duurzame bouwmaterialen.
Conclusie
Bij Orbix zetten we ons in om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Onze carbonatatie-technologie is slechts één manier waarop we dit doen. Door industrieel afval om te zetten in waardevolle grondstoffen en tegelijkertijd de CO2-emissies te verminderen, geloven wij dat we een belangrijke stap kunnen zetten richting een circulaire economie. Het is ons doel om dit innovatieve proces op grotere schaal toe te passen en zo een nog grotere impact te maken op de duurzaamheid in de bouw- en staalindustrie.
|