Verhoging van de Wettelijke Rente in 2023: Wat u moet weten


Per 1 juli 2023 zijn de rentepercentages voor de wettelijke rente in Nederland gestegen. Deze verhoging heeft consequenties voor zowel niet-handelstransacties als handelstransacties. Als schuldeiser is het belangrijk om op de hoogte te zijn van deze veranderingen en te begrijpen wat dit voor u betekent. In dit blogbericht zullen we uitleggen wat de wettelijke rente inhoudt en wat de nieuwe rentepercentages zijn. 

Wat is de wettelijke rente?

De wettelijke rente is de rente die een schuldeiser kan eisen van een schuldenaar bij een betalingsachterstand. Het is een vergoeding voor het verlies aan rente-inkomsten dat de schuldeiser heeft geleden doordat de schuldenaar niet tijdig heeft betaald. De wettelijke rente kan van toepassing zijn op verschillende soorten transacties, zowel tussen particulieren als tussen bedrijven.

Verhoging van de wettelijke rente

Met ingang van 1 juli 2023 heeft er een verhoging plaatsgevonden van de wettelijke rente in Nederland. Voor niet-handelstransacties is de wettelijke rente gestegen van 4% naar 6%. Dit betekent dat als u een particulier of een niet-handelsbedrijf bent en u een betalingsachterstand heeft, de schuldeiser nu een hogere rente kan eisen.

Voor handelstransacties, oftewel transacties tussen bedrijven onderling, is de wettelijke rente gestegen van 10,5% naar 12%. Dit heeft consequenties voor betalingsachterstanden tussen bedrijven.

Wat betekent dit voor u als schuldeiser?

Als schuldeiser betekent de verhoging van de wettelijke rente dat u nu een hogere rente kunt eisen bij betalingsachterstanden. Dit kan een compensatie bieden voor de financiële schade die u heeft geleden als gevolg van de late betaling. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze veranderingen, zodat u de maximale rente kunt vorderen die wettelijk is toegestaan.

Om gebruik te kunnen maken van de verhoogde wettelijke rente, is het essentieel dat uw algemene voorwaarden en overeenkomsten up-to-date zijn. Zorg ervoor dat uw documenten de nieuwe rentepercentages vermelden, zodat u geen rente misloopt bij betalingsachterstanden.

Daarnaast is het raadzaam om uw debiteurenadministratie goed op orde te hebben. Door betalingsachterstanden tijdig te signaleren en er actief op te reageren, kunt u potentiële schade beperken en uw financiële positie versterken.

Conclusie

Met de verhoging van de wettelijke rente per 1 juli 2023 heeft u als schuldeiser meer mogelijkheden om een hogere rente te eisen bij betalingsachterstanden. Het is van belang om op de hoogte te zijn van deze veranderingen en uw algemene voorwaarden en overeenkomsten aan te passen. Een goed georganiseerde debiteurenadministratie kan u helpen om betalingsachterstanden tijdig te signaleren en hier effectief op te reageren.

Heeft u vragen over de wettelijke rente of wilt u advies over het innen van openstaande vorderingen? Neem dan contact met ons op via info@agintimmermans.nl of telefonisch op 0031 88 4 11 12 13. Onze deskundige en gedreven professionals staan klaar om u te helpen.

Incasso specialisten | AGIN Timmermans

Incasso specialisten | AGIN Timmermans

AGIN is een samenwerkingsverband van drie zelfstandige gerechtsdeurwaarders-kantoren, waaronder AGIN Timmermans. Onze missie? Opdrachtgevers resultaatgericht incasseren met oog voor de mens achter de schulden.

ONTDEK MEER

Referenties

In de kijker

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

NUMMER #1 "Webdesigner Belgium": 

Uitstekend

4,8 uit 5 | gebaseerd op +430 GOOGLE REVIEWS

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

WEBSITE LATEN MAKEN?

Kies een Smart-Site en je wilt nooit meer iets anders

Een Smart-Site maakt het gemakkelijk om automatisch up-to-date te blijven met je klanten en overal aanwezig te zijn.

Graag een afspraak