Tempranillo druif: alles wat je moet weten over deze Spaanse klassieker


Ben je een liefhebber van Spaanse wijnen? Dan ben je vast bekend met de Tempranillo druif. Deze druivensoort is al jaren een belangrijke speler in de Spaanse wijnindustrie en wordt gebruikt voor het maken van verschillende soorten wijnen. Maar wat maakt de Tempranillo zo uniek? En waarom is deze druif zo populair? Hieronder vind je alles wat je moet weten over deze Spaanse klassieker.

Kenmerken van de Tempranillo druif

De Tempranillo druif is een blauwe druivensoort die voornamelijk in Spanje wordt verbouwd. De druif staat bekend om zijn dikke schil en sappige, zoete vruchtvlees. De druiven zijn klein van formaat en groeien in compacte trossen.

De Tempranillo druif is een vroeg rijpende druivensoort en wordt daarom vaak al begin oktober geoogst. Door het vroeg rijpen heeft de druif een relatief laag zuurgehalte en een hoog suikergehalte, waardoor deze uitermate geschikt is voor het maken van rode wijn.

Spaanse wijnen gemaakt van Tempranillo druiven

De Tempranillo druif wordt gebruikt voor het maken van verschillende soorten Spaanse wijnen. De bekendste daarvan is de Rioja, een rode wijn uit de Rioja-streek in Noord-Spanje. De Rioja wordt gemaakt van minimaal 85% Tempranillo druiven en heeft een complexe smaak van rijp fruit, vanille en kruiden.

Een andere bekende wijn gemaakt van de Tempranillo druif is de Ribera del Duero. Deze rode wijn wordt gemaakt in de Duero-vallei in Centraal-Spanje en heeft een krachtige smaak met tonen van bramen, tabak en chocolade. Ook de Toro en de Navarra zijn bekende Spaanse wijnen gemaakt van Tempranillo druiven.

Combineren met gerechten

De Tempranillo druif leent zich uitstekend voor het combineren met gerechten. De wijn past perfect bij stevige vleesgerechten, zoals rundvlees en lamsvlees, maar ook bij geurige stoofschotels en pittige kazen. Tempranillo wijnen staan bekend om hun hoge gehalte aan tannines en zuren. Dit zorgt ervoor dat de wijn een krachtig en robuust karakter heeft en veel smaak heeft. Hierdoor is de Tempranillo wijn een uitstekend alternatief voor rode wijnen uit landen als Frankrijk en Italiƫ. Zowel de Franse als Italiaanse wijnen hebben vaak een vergelijkbaar krachtig karakter met hoge tannine- en zuurgehaltes. Als u op zoek bent naar een perfecte wijn voor bij uw volgende barbecue, kies dan voor een Tempranillo wijn. Deze wijn gaat namelijk uitstekend samen met gegrild vlees en kruidige gerechten. Om u een beter idee te geven, hier zijn drie heerlijke BBQ gerechten die perfect samengaan met een Tempranillo wijn: gegrilde lamskoteletjes, pikante gegrilde worstjes, en smoky BBQ ribs.

Slotwoord

Kortom, de Tempranillo druif is een druivensoort met karakter. De druif zorgt voor complexe en smaakvolle wijnen die perfect passen bij stevige gerechten. Of je nu op zoek bent naar een krachtige Rioja of een fruitige Navarra, met de Tempranillo druif zit je altijd goed. Wil je meer weten over onze Spaanse wijnen en de Tempranillo druif? Neem dan gerust contact op met Boutique Wine voor meer informatie.

Rood |

Rood | "Boutique Wine" Wijnhandel - Hasselt

We delen deze passie dan ook graag met anderen, niet alleen door de beste Spaanse wijnen aan te beiden, maar ook door diners, tastings en wijnlessen te organiseren.

ONTDEK MEER

Referenties

In de kijker

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

NUMMER #1 "Webdesigner Belgium": 

Uitstekend

4,8 uit 5 | gebaseerd op +430 GOOGLE REVIEWS

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

WEBSITE LATEN MAKEN?

Kies een Smart-Site en je wilt nooit meer iets anders

Een Smart-Site maakt het gemakkelijk om automatisch up-to-date te blijven met je klanten en overal aanwezig te zijn.

Graag een afspraak