De psychologie achter kleur in print: hoe het merkperceptie beïnvloedt


Kleuren hebben de kracht om emoties op te roepen en een diepgaand effect te hebben op ons gedrag en perceptie. Dit geldt ook voor printmateriaal, waar kleurgebruik een belangrijke rol speelt in het beïnvloeden van merkperceptie. In dit artikel gaan we dieper in op de psychologie achter kleur in print en hoe het de perceptie van een merk kan beïnvloeden.

De betekenis van kleuren

Elke kleur draagt een symbolische betekenis met zich mee en roept specifieke emoties op. Dit is belangrijk om in gedachten te houden bij het kiezen van kleuren voor printmateriaal, omdat ze direct van invloed kunnen zijn op hoe klanten uw merk ervaren.

 • Rood: Rood wordt vaak geassocieerd met passie, energie en kracht. Het kan de aandacht trekken en kan worden gebruikt om urgentie of opwinding over te brengen. Denk bijvoorbeeld aan kortingsacties of sale-aanbiedingen.
 • Blauw: Blauw straalt betrouwbaarheid, vertrouwen en kalmte uit. Het wordt vaak gebruikt door merken die willen dat hun klanten hen als professioneel en geloofwaardig beschouwen. Denk aan banken of technologiebedrijven.
 • Groen: Groen wordt geassocieerd met natuur, frisheid en gezondheid. Het kan een gevoel van rust en harmonie oproepen en wordt daarom vaak gebruikt door merken in de gezondheids- en welzijnsindustrie.
 • Geel: Geel is een vrolijke en optimistische kleur. Het kan gebruikt worden om een gevoel van lichtheid en speelsheid over te brengen. Het wordt vaak gebruikt door merken in de voedings- en drankenindustrie.
 • Paars: Paars straalt luxe, creativiteit en spiritualiteit uit. Het kan worden gebruikt om een gevoel van exclusiviteit en prestige te creëren. Denk aan high-end merken in de mode- of cosmetica-industrie.
 • Oranje: Oranje staat voor energie, warmte en plezier. Het kan een gevoel van enthousiasme en opwinding overbrengen. Het wordt vaak gebruikt door merken die willen opvallen en een jeugdig imago willen uitstralen.

Hoe kleuren de merkperceptie beïnvloeden

Het bewust kiezen van kleurgebruik in uw printmateriaal biedt u de mogelijkheid om de perceptie van uw merk te beïnvloeden en de gewenste emoties bij uw klanten op te roepen. Door zorgvuldig te selecteren welke kleuren u gebruikt, kunt u de juiste sfeer creëren en de boodschap van uw merk versterken. Kleuren hebben namelijk de kracht om bepaalde gevoelens en associaties op te roepen, waardoor uw klanten zich op een bepaalde manier kunnen verbinden met uw merk. Het strategisch gebruik van kleur in uw printmateriaal helpt bij het creëren van een consistente en effectieve branding. Het is dus belangrijk om zorgvuldig na te denken over welke kleuren u wilt gebruiken en welke boodschap u wilt overbrengen naar uw klanten. 

Hier zijn enkele tips om kleur psychologie toe te passen in uw printmaterialen:

 1. Wees consistent: Kies een kleurenpalet dat past bij uw merkidentiteit en gebruik deze consistent in al uw printmateriaal. Dit helpt bij het opbouwen van herkenning en vertrouwen bij uw klanten.
 2. Ken uw doelgroep: Begrijp de voorkeuren en psychologie van uw doelgroep. Welke kleuren trekken hen aan en welke emoties willen ze voelen bij uw merk? Pas uw kleurgebruik aan op basis van deze inzichten.
 3. Contrast en complementaire kleuren: Gebruik contrast en complementaire kleuren om de aandacht te trekken en belangrijke informatie te benadrukken. Bijvoorbeeld, een rode call-to-action op een blauwe achtergrond kan opvallen en actie stimuleren.
 4. Let op culturele betekenissen: Houd rekening met culturele verschillen in kleurbetekenissen. Wat positief kan worden geïnterpreteerd in één cultuur, kan negatieve associaties hebben in een andere cultuur.
 5. Test en meet: Experimenteer met verschillende kleurencombinaties en meet de reacties van uw doelgroep. Analyseer welke kleuren het meest effectief zijn in het overbrengen van de gewenste emoties en pas uw strategie dienovereenkomstig aan.

Neem contact op voor meer informatie

Bij Print-Equipment zijn we gespecialiseerd in printmateriaal en kunnen we u helpen met het kiezen van de juiste kleuren voor uw printbehoeften. Neem gerust contact met ons op via telefoon op 011/65.28.30, e-mail op info@printequipment.be of bezoek onze website op www.printequipment.be

Onze ervaren medewerkers staan klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te helpen bij het vinden van de juiste printoplossingen voor uw merk. Ontdek de kracht van kleur in print en gebruik het om uw merkperceptie positief te beïnvloeden!

De psychologie achter kleur in print: hoe het merkperceptie beïnvloedt - Print-Equipment nv

Contact

Contact

Print Equipment contact e-mail telefoon

ONTDEK MEER

Referenties

In de kijker

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

NUMMER #1 "Webdesigner Belgium": 

Uitstekend

4,8 uit 5 | gebaseerd op +430 GOOGLE REVIEWS

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

WEBSITE LATEN MAKEN?

Kies een Smart-Site en je wilt nooit meer iets anders

Een Smart-Site maakt het gemakkelijk om automatisch up-to-date te blijven met je klanten en overal aanwezig te zijn.

Graag een afspraak