Vergunning van bouwaanvragen in strijd met bestemmingsplan


Het komt regelmatig voor dat bouwaanvragen worden ingediend die in strijd zijn met het bestemmingsplan. Een bestemmingsplan is een plan waarin de gemeente vastlegt waar welke functies zijn toegestaan, zoals wonen, werken of recreatie. Wanneer een bouwaanvraag in strijd is met het bestemmingsplan, kan deze niet zomaar worden toegestaan. In dit blogbericht leggen wij uit wat de gevolgen zijn van een bouwaanvraag die in strijd is met het bestemmingsplan en wat u kunt doen als u hiermee te maken heeft. 

Gevolgen van een bouwaanvraag in strijd met het bestemmingsplan

Wanneer een bouwaanvraag in strijd is met het bestemmingsplan, betekent dit dat het bouwplan niet past binnen de regels die de gemeente heeft gesteld voor het betreffende gebied. De gemeente zal daarom de vergunning voor de bouwaanvraag niet zomaar verlenen. Er zijn echter wel mogelijkheden om toch een vergunning te krijgen, bijvoorbeeld door het aanpassen van het bestemmingsplan of door het aanvragen van een ontheffing of wijzigingsplan.

Als er geen mogelijkheden zijn om een vergunning te krijgen, kan een bouwaanvraag die in strijd is met het bestemmingsplan leiden tot handhaving door de gemeente. Dit betekent dat de gemeente kan optreden tegen de bouwactiviteiten en dat u als eigenaar van het bouwplan verplicht bent om dit te stoppen en eventueel weer af te breken.

Wat kunt u doen bij een bouwaanvraag in strijd met het bestemmingsplan?

Wanneer u als eigenaar van een bouwplan een bouwaanvraag heeft ingediend die in strijd is met het bestemmingsplan, is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met een advocaat die gespecialiseerd is in het bestuursrecht. Deze kan u adviseren over de mogelijkheden om toch een vergunning te krijgen en kan u bijstaan in het contact met de gemeente.

Als u als omwonende te maken krijgt met een bouwaanvraag die in strijd is met het bestemmingsplan, kunt u bezwaar maken tegen de verlening van de vergunning en eventueel ook against de bouwactiviteiten zelf. Ook in dit geval is het verstandig om contact op te nemen met een advocaat. Deze kan u adviseren over de mogelijkheden en kan u helpen bij het opstellen van bezwaarschriften en het voeren van een juridische procedure.

Conclusie

Een bouwaanvraag die in strijd is met het bestemmingsplan kan leiden tot problemen met de gemeente en eventueel handhaving. Het is daarom belangrijk om tijdig te handelen en uzelf te laten adviseren door een gespecialiseerde advocaat. Neem bij vragen of problemen gerust contact op met ons kantoor voor vrijblijvend advies.

Philippe Hardy | Kerckhoffs Advocaten - En

Philippe Hardy | Kerckhoffs Advocaten - En

​​​​He is energized by creativity: “I like to look for creative solutions to a client

ONTDEK MEER

Referenties

In de kijker

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

NUMMER #1 "Webdesigner Belgium": 

Uitstekend

4,8 uit 5 | gebaseerd op +430 GOOGLE REVIEWS

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

WEBSITE LATEN MAKEN?

Kies een Smart-Site en je wilt nooit meer iets anders

Een Smart-Site maakt het gemakkelijk om automatisch up-to-date te blijven met je klanten en overal aanwezig te zijn.

Graag een afspraak