Goede of slechte akoestiek; wat betekent dat eigenlijk?


Vandaag ronden we een mooi project af. We hebben enkele akoestische panelen speciaal geplaatst. Dit is een demonstratie van de werking van onze app, update my business. Dit bericht zal als een nieuwsbericht gedeeld worden op mijn site en zal automatisch op alle social media kanalen gedeeld worden. Er wordt ook volledig geautomatiseerde nieuwsbrieven samen gesteld en uitgestuurd naar mijn adressenbestand.

Je hoort het wel vaker; wat heeft deze zaal een goede akoestiek! Maar wat betekent dat eigenlijk? Wat gebeurt er met het geluid in die ruimtes dat het zo goed (of juist heel slecht) klinkt? Is akoestiek alleen maar te vinden tijdens een concert? Heeft akoestiek invloed op de gezondheid? En welke oplossingen zijn er bij slechte akoestiek?

In dit blogartikel geven we antwoord op de vraag: “Goede of slechte akoestiek; wat betekent dat eigenlijk?” Daarnaast bespreken we ook in welke situaties er sprake is van slechte akoestiek, zonder dat we het soms beseffen. We kijken naar de gevolgen voor de gezondheid en dragen een aantal oplossingen aan om de akoestiek te verbeteren.

Vraag hier een akoestisch advies op maat aanWat is akoestiek?

Even terug naar het begin. Volgens de Dikke van Dale is de definitie van akoestiek:

 1. De leer van het geluid
 2. De eigenschappen van een ruimte met betrekking tot de weerkaatsing van geluiden

Met andere woorden; akoestiek is de manier waarop geluid zich gedraagt in een bepaalde ruimte.

Wat is geluid?

Geluid is de trilling van lucht. Geluid verplaatst zich in golven. Deze golven weerkaatsen via harde oppervlakken en worden opgevangen door de oorschelp en worden vervolgens naar het gehoor binnen in het hoofd geleid.

We gebruiken geluid voor verschillende dingen:

 1. Geluid activeert ons;
 2. We communiceren via geluid met elkaar;
 3. Geluid geeft ons een indicatie van afstanden;
 4. We herkennen zaken aan de hand van hun geluid;
 5. Geluid werkt als waarschuwingssignaal;
 6. Geluid is een bron van genot.

Geluid heeft een grote invloed op onze kwaliteit van leven.

Slechte akoestiek door te weinig geluidsabsorptie

Maar wanneer spreken we van slechte akoestiek? Voor het antwoord op deze vraag kijken we naar de tweede definitie van akoestiek: de eigenschappen van een ruimte met betrekking tot de weerkaatsing van geluiden. Als we zeggen: “deze ruimte heeft een slechte akoestiek”, dan bedoelen we dat de eigenschappen van een ruimte niet passen bij het gebruik van de ruimte met als gevolg een slechte akoestiek.

De akoestiek in een ruimte wordt bepaald door de mate van geluidsabsorptie ten opzichte van geluidsreflectie. Wanneer er te veel geluid wordt weerkaatst en te weinig wordt geabsorbeerd, wordt geluid onaangenaam. Er ontstaat dan galm en echo. Het geluid wordt zelfs als hinderlijk en onaangenaam ervaren.

Incatro Room Acoustics - revitalisatie hoofdkantoor Shell Nederland (Nederlands)

Elke ruimte zijn eigen akoestiek

Maar niet alleen tijdens een concert kan het geluid als oncomfortabel ervaren worden, dit gebeurt ook op de werkvloer. Bijvoorbeeld het geluid van telefonerende collega’s of mensen die naast u zitten te overleggen, terwijl u zich probeert te concentreren.

Ook thuis hebben we soms last van een slechte akoestiek. Gestucte plafonds en muren, harde stenen vloeren, grote glaspartijen… De moderne huizen zijn prachtig om te zien, maar klinken ook als een holle en galmende doos waar u gek kunt worden van uw eigen geluid.

image.jpgimage.jpgEE3E5EAF-A873-4221-A648-51D09E70F471.jpegD599A65A-E46F-4763-85F6-C84E85B19597.jpeg

Akoestiek is overal. Elke ruimte heeft zijn specifieke eigenschappen. De mate van geluidsreflectie en geluidsabsorptie is per ruimte verschillend en moet afgestemd worden op de functie van de ruimte.

Invloed akoestiek op de gezondheid

Akoestiek heeft zonder dat we het soms beseffen een enorme invloed op onze gezondheid.

Onze oren zijn constant bezig om de omgeving te scannen op geluiden. Hierbij wordt niet alleen gelet op welk soort geluid, maar ook bijvoorbeeld het geluidsniveau, de toonhoogte en de klankkleur. Onze hersenen krijgen hierdoor constant prikkels te verwerken, die vertaald moeten worden naar wat dit geluid voor ons betekent. We zijn namelijk ook in staat om geluiden die we niet willen horen tot een bepaalde hoogte weg te filteren.

Maar dit alles kost veel energie.

Als de akoestiek in een ruimte niet optimaal ingericht is, zorgt dit voor ongewenste geluiden, stoorsignalen, galm en echo. Hierdoor wordt het lastiger om zich te concentreren op het werk, om zo weinig mogelijk fouten te maken, om goed te presteren. Dit veroorzaakt irritatie en stress. Aan het einde van de dag bent u vermoeider en heeft u veel minder energie over voor de avond. Op de lange termijn leidt dit tot een hoger ziekteverzuim.


Oplossingen voor verbeteren van de akoestiek

Gelukkig is er een oplossing! Als u ervoor zorgt dat de balans tussen geluidsreflectie en geluidsabsorptie optimaal is, passend bij de eigenschappen en functie van de ruimte, bent u er.

Akoestische meting en advies

Maar zo makkelijk is het nog niet. Aangezien elke ruimte specifieke eigenschappen en een specifieke functie heeft, geldt dit ook voor de akoestiek in die ruimte. Gelukkig zijn er gespecialiseerde bedrijven die u kunnen helpen met uw akoestisch probleem. Om achter het specifieke probleem te komen, stellen zij een akoestisch onderzoek in waarbij onder andere een akoestische meting wordt gedaan. Naar aanleiding hiervan volgt een akoestisch advies met een op maat oplossing.


Juiste akoestische product

Die oplossing bestaat uit het aanbrengen van een akoestisch product met goede absorberende eigenschappen of een combinatie van producten.

En ook hier is het ene akoestische product het andere niet. Dus laat u goed adviseren door een erkend leverancier.

Tegenwoordig is elke akoestische oplossing helemaal aan te passen aan uw wensen en interieur. Wat het beste past.

Vraag hier een offerte aanIncatro; voor al uw akoestische maatoplossingen

Al meer dan 25 jaar adviseert Incatro Room Acoustics zakelijke klanten, (interieur)architecten, kantoor- en projectinrichters en ook privé klanten bij hun akoestische problemen. Alle akoestische producten van Incatro worden in onze eigen werkplaats in Nederland bedacht en gefabriceerd en door ons vakkundige montageteam op locatie gemonteerd.

aanvragen

Naar volle tevredenheid…en met garantie!

Onze akoestische producten kenmerken zich door:

 • De beste geluidsabsorptiewaarden met een NRC van 0,95 en een Alpha w van 1.
 • Een strak en tijdloos design met een verwisselbare stoffering (unikleur of print).
 • Maatwerk, zodat de producten maximaal harmoniëren met de ruimte.
 • Beeldbewerking in eigen huis voor een optimaal optisch resultaat.
 • Brandklasse A1 (vulling) en B1 (spanstof).
 • Mogelijkheden voor uitsparingen voor ramen en deuren en doorvoeren van verlichting, wandcontactdozen en andere items.

Referenties

In de kijker

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

NUMMER #1 "Webdesigner Belgium": 

Uitstekend

4,8 uit 5 | gebaseerd op +430 GOOGLE REVIEWS

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

WEBSITE LATEN MAKEN?

Kies een Smart-Site en je wilt nooit meer iets anders

Een Smart-Site maakt het gemakkelijk om automatisch up-to-date te blijven met je klanten en overal aanwezig te zijn.

Graag een afspraak