COSMOS-studie toont aan dat cacao-extract risico op overlijden vermindert


We wisten al langer dat chocolade gunstige gevolgen kan hebben voor onze gezondheid. Zo wees onderzoek uit dat zwarte chocolade gezond is voor het hart en bleek dat de lekkernij tevens je geheugen kan verbeteren. Een recente studie toonde nu ook aan dat het risico op overlijden ten gevolge van hart- en vaatziekten daalde bij een onderzoeksgroep die cacao-extract kreeg toegediend.*

De COSMOS-studie

COSMOS staat voor Cocoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study, een studie die werd opgezet door wetenschappers van Harvard. Iets meer dan 21.000 gezonde 60-plussers namen hieraan deel. Zij kregen dagelijks ofwel een capsule met cacao-extract, eentje met multivitamines of een placebo, en dat gedurende ongeveer 3 jaar en half.

Onderzoekers haalden verschillende resultaten uit de studie. Zo bleek er geen significant verschil tussen de onderzoeksgroepen op het gebied van cardiovasculaire gebeurtenissen op zich (zoals beroertes of hartritmestoornissen), maar wel wat betreft het sterftecijfer door hart- en vaatziekten. Dat lag namelijk 27% lager bij de groep die het cacao-extract kreeg toegediend. 

De effecten van flavonoïden en flavanolen

De gezonde eigenschappen van cacao kunnen worden toegewezen aan het stofje flavonoïde en meer bepaald aan de subgroep van de flavanolen. Deze stof is aanwezig in verschillende plantensoorten, waaronder dus ook cacao. Uit diverse onderzoeken blijkt dat flavanolen uit cacao een positief effect hebben op het hart, de bloedvaten, en ook op het geheugen.

Conclusie: is chocolade gezond?

Kunnen we hier ook rechtstreeks uit concluderen dat chocolade gezond is? Dat valt natuurlijk met een korrel zout te nemen. De onderzoeksgroep kreeg immers een specifiek cacao-extract toegediend terwijl chocolade nog heel wat andere stoffen bevat. 

Een conclusie die we wel met zekerheid kunnen trekken uit de COSMOS-studie, is dat flavonoïden een positieve impact hebben op overlijden door hart- en vaatziekten. Deze veelbelovende, baanbrekende ontdekking betekent een grote stap voorwaarts voor gezondheidsstudies wereldwijd.

* Bron: Sesso HD et al. Effect of Cocoa Flavanol Supplementation for Prevention of Cardiovascular Disease Events: The COSMOS Randomized Clinical Trial Am J Clin Nutr. 2022;115(6):1490-1500

Referenties

In de kijker

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

NUMMER #1 "Webdesigner Belgium": 

Uitstekend

4,8 uit 5 | gebaseerd op +430 GOOGLE REVIEWS

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

WEBSITE LATEN MAKEN?

Kies een Smart-Site en je wilt nooit meer iets anders

Een Smart-Site maakt het gemakkelijk om automatisch up-to-date te blijven met je klanten en overal aanwezig te zijn.

Graag een afspraak