Wat is het verschil tussen steunkousen, compressiekousen en anti-trombose kousen (witte TED-kousen)?


In de praktijk worden de termen steunkousen, compressiekousen en anti-trombose kousen (TED) vaak door elkaar gebruikt. Echter zijn de drie soorten kousen niet hetzelfde en kan er verwarring ontstaan.

Steunkousen worden preventief gedragen om zware en vermoeide benen te voorkomen, ze geven een gelijkmatige passieve weerstandtegen zwelling van de benen. De maat wordt bepaald op basis van schoenmaat, lengte en gewicht van de persoon.

003-login-screen.jpg001-login-screen.jpg001-bg-rapportage-communication.jpg

Medische compressiekousen geven een actieve drukop de benen om de veneuze retour te bevorderen. Medische compressiekousen worden vervaardigd volgens strikte medische en technische specificaties om te zorgen voor voldoende druk bij de enkel en een trapsgewijze afnemende compressie over de gehele lengte van het been. De kousen bestaan in verschillende drukklassen (1 tem 4). Het bepalen van de juiste drukklasse is afhankelijk van de ernst van de onderliggende pathologie. Voor dit type kousen is het belangrijk om voldoende omtrekmaten van het been en de lengtemaat op te meten. Het is een medisch hulpmiddel waarvan de therapeutische doeltreffendheid in talrijke studies is aangetoond.

UP-TO-DATE met Emiel Jans | Hoe maak ik een goed blogbericht?

Er is nog een derde soort kousen, namelijk de anti-trombose kousen (witte TED-kousen). Ze zijn bedoeld om een trombose ten gevolge van een gebrek aan mobiliteit te voorkomen. Dit zijn witte kousen met een druk van ongeveer 18 mmHg die worden geplaatst na een operatie, bij een trauma aan het onderbeen of bij bedlegerige patiĆ«nten. Deze kousen zijn standaard voorzien van een opening ter hoogte van de tenen om een goede werking van de bloedsomloop te controleren.


De kousen hebben een preventieve werking en voldoen daardoor aan een minder strenge normering dan de medische compressiekousen. Ze geven een gelijkmatige druk, soms degressief, en daarom zijn ze niet geschikt om te zitten of te staan, alleen geschikt om te dragen tijdens het neerliggen. Er zijn slechts een beperkt aantal maten op te meten om de juiste maat te bepalen.

BEKIJK AANBOD

Referenties

In de kijker

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

NUMMER #1 "Webdesigner Belgium": 

Uitstekend

4,8 uit 5 | gebaseerd op +430 GOOGLE REVIEWS

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

WEBSITE LATEN MAKEN?

Kies een Smart-Site en je wilt nooit meer iets anders

Een Smart-Site maakt het gemakkelijk om automatisch up-to-date te blijven met je klanten en overal aanwezig te zijn.

Graag een afspraak