Feudi di San Gregorio stuurt wijn de ruimte in


De wijnen van de wijnhuizen Feudi di San Gregorio, Gaja en Biondi-Santi en hun wijnstokonderstammen zijn toevertrouwd aan het Italiaanse ruimtevaartagentschap ten behoeve van een geavanceerd wetenschappelijk experiment dat zal worden uitgevoerd in het internationale ruimtestation, de eerste menselijke buitenpost in een lage baan om de aarde. De zending vond plaats in Rome op 5 juli 2022 tijdens het 15e Internationale Forum over Wijncultuur, georganiseerd door de Italiaanse Sommelier Foundation. 

Het is een uniek initiatief dat wijn, zijn cultuur en geschiedenis in het middelpunt plaatst van een futuristisch project dat voortkomt uit het inzicht van de stichter van de Italiaanse Sommelierstichting, Franco Maria Ricci, een lichtend voorbeeld op dit gebied.  Om de toekomstperspectieven van wijnstokken te verkennen, heeft Ricci drie representatieve wijnstokken van Italiaanse wijnbouwkwaliteit gekozen die hem bijzonder na aan het hart liggen - Sangiovese, Aglianico en Nebbiolo - en drie iconische bedrijven - Biondi-Santi, Feudi di San Gregorio en Gaja, die door deze wijnstokken te promoten, de wereld elke dag een uniek Made in Italy-verhaal van wijnbouwtraditie vertellen. 

UNIZO Limburg | KMO van het jaar 2021 | Bedrijfsvideo Licata Vini

Elk bedrijf droeg bij met twee flessen wijn van verschillende jaargangen:

  • Biondi-Santi : Brunello di Montalcino Riserva 2006 en 2015,
  • Feudi di San Gregorio : Piano di Montevergine 2012 en 2015, 
  • Gaja : Barolo Sperss 1988 en 2017.

Samen met de flessen wijn leverde elke producent drie onderstammen met hun respectieve bladeren van hun druivensoort voor wetenschappelijke experimenten in microzwaartekracht en om de mogelijkheden voor het kweken van planten in de ruimte te bestuderen.


Een fles van elk wijnjaar zal in een baan om de aarde van het ruimtestation worden gebracht om de conservering ervan op een hoogte van 400 kilometer bij een grondsnelheid van meer dan 28.000 kilometer per uur te bestuderen. Het laboratorium voor analyse van het Italiaanse ruimtevaartagentschap zal een andere fles van elk wijnjaar onderzoeken vóór de reis naar de ruimte en de laatste fles zal worden bewaard in de Italiaanse Stichting van Sommeliers om te worden vergeleken na de terugreis. Het doel is de verouderingscapaciteit van wijnen in de ruimte te beoordelen en de conserveringsvariabelen tussen de jongste en de rijpste jaargangen van elke wijn te onderzoeken, in directe vergelijking met hun buitengewone levensduur op aarde.

feudi-wine-in-space.jpegimage.jpgimage.jpgimage.jpg

Feudi di San Gregorio

Uit de inheemse druivensoorten van de regio Campania werd de Aglianico gekozen, die met zijn elegantie en structuur het "valse zuiden" van Irpinia vertegenwoordigt. In Piano di Montevergine, het paradepaardje van Feudi di San Gregorio, waar de druiven voor de productie van de Taurasi Riserva worden geteeld, delen eeuwenoude, ongeënte wijnstokken stukken grond met fruit- en olijfbomen.  


Antonio Capaldo, voorzitter van Feudi di San Gregorio, zei: "Toen ik hoorde dat onze Aglianico een ruimtereis zou maken, was ik opgetogen. Feudi di San Gregorio is geboren met de bedoeling om de schoonheid van Irpinia en zijn wijnen in verre landen te introduceren, maar ik had nooit gedacht dat ze zo ver zouden reizen. Om Aglianico geselecteerd te zien uit de grote Italiaanse rode druivensoorten - en onze Piano di Montevergine wijngaard samen met twee buitengewone wijnen die de geschiedenis van ons land hebben gemaakt - is een bron van grote trots. Naast het huidige wijnjaar, 2015, heb ik een ander iconisch wijnjaar gekozen - 2012, ons 20e wijnjaar."

Gaja

Ook Nebbiolo werd gekozen uit de inheemse zwarte druivenrassen. Deze druif wordt geteeld in het hart van de Langhe, in de gemeente Serralunga, en wordt gebruikt voor de productie van Gaja's Barolo Sperss, een naam die in het Piemontese dialect nostalgie betekent - die van Giovanni Gaja, Angelo's vader voor de jeugdherinneringen die verbonden zijn aan Serralunga. De wijn die voor het ruimte-experiment wordt gekozen is de jaargang 1988, de eerste die Gaja produceerde, en de meest recente, die van 2017.


Angelo Gaja zei: "Het Wine in Space-project is een boodschap van beschaving. In het verleden verspreidden de Romeinen, toen ze uitbreidden naar nieuwe gebieden, de teelt van wijnstokken om wijn te produceren als een ambassadeur van vrede, vreugde en broederschap. We weten niet wanneer het mogelijk zal zijn om nieuwe gastvrije planeten te bereiken, maar de mediterrane wijnstokken en wijnen, doordrenkt van geschiedenis en cultuur, brengen een boodschap van goede wil over."

CONTACTEER ONS

Referenties

In de kijker

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

NUMMER #1 "Webdesigner Belgium": 

Uitstekend

4,8 uit 5 | gebaseerd op +430 GOOGLE REVIEWS

Referentieblogs

BEKIJK ALLES   >>

WEBSITE LATEN MAKEN?

Kies een Smart-Site en je wilt nooit meer iets anders

Een Smart-Site maakt het gemakkelijk om automatisch up-to-date te blijven met je klanten en overal aanwezig te zijn.

Graag een afspraak