Deze vraag wordt vaak gesteld. Eén ding is echter zeker: het omschakelen naar de nieuwe veiligheidsmarkeringen is en blijft een uitdaging voor de brandveiligheidsverantwoordelijken. Steeds weer wordt mij gevraagd wat er als tegenargument kan worden aangehaald om de werkgever tot omschakeling aan te zetten.
Eigenlijk is het heel eenvoudig: als een werkgever niet wil, dan wil hij niet. Gelijk hebben en gelijk krijgen zijn twee verschillende dingen. Wat u als brandveiligheidsverantwoordelijke kunt doen, is een risicobeoordeling maken en deze vervolgens aan de werkgever voorleggen. Bovendien vertelt u hem dat de norm begin 2013, ongeveer 5 jaar geleden, is gewijzigd en dat de overgangsperiode uiteindelijk voorbij zal zijn. Als uw bedrijf dan nog steeds met veiligheidsmarkeringen conform de oude norm werkt, kunt u de signalisatie behouden en eventueel borden toevoegen volgens de oude norm (voor zover deze nog te koop zijn).
In geval van schade of ongevallen moet u echter bewijzen dat uw oude veiligheidsmarkeringen aan dezelfde veiligheidsnormen voldoen als de nieuwe signalisatie. Het zal steeds moeilijker worden om te bewijzen dat de oude signalen even goed en duidelijk zijn als de nieuwe – vooral gezien het steeds toenemende aandeel van medewerkers uit andere landen en het eventuele hoge personeelsverloop.
Een snelle aanpassing van de markeringen aan de moderne normen is daarom vanuit professioneel oogpunt sterk aanbevolen – ook al kost het geld.
Het mengen van oude en nieuwe symbolen verhoogt naar mijn mening het risico op foute interpretaties en kan in ongunstige omstandigheden de kans op ongelukken doen toenemen. Bovendien is deze aanpak in strijd met het beginsel van uniforme signalisatie.