Bloggen over tachtigers – spannender dan je zou verwachten


Ik doe dat graag, op bezoek gaan bij mijn rentenierende tachtigers.  Toegegeven, sommigen zijn iets minder te been.  Maar ze zijn vol verhalen en levenswijsheden. De meesten zien me twee keer per jaar en de ontvangst is altijd uitbundig en vrijgevig.  Een blije generatie in mijn perceptie !


Hebben ook een en ander meegemaakt. Geboren tijdens of vlak na WO II en tijdens de 'golden sixties' zelfstandig geworden.  Elkeen geniet nog voor het maximum van zijn oude dag.  De afgelopen 15 maanden zijn niet evident voor hen geweest. Ook zij, vertellen mij dat ze zoiets nog nooit hebben meegemaakt.  Maar dat het bij verre niet zo erg was als de tijd waarin zij zijn opgegroeid.  Onze maatschappij is nogal gemakzuchtig geworden als je het de tachtigers van vandaag vraagt.

Mijn rentenierende 80-ers wonen nog allemaal thuis. Ze krijgen behoorlijk wat hulp aan huis en dat is goed zo.

Het stelt hen in staat thuis gelukkig te zijn.  Thuis hun broers en zussen, neefjes en nichtjes te ontvangen.  Althans zodra dat weer allemaal mag.  Dat ze intussen gevaccineerd zijn, stelt ze gerust maar ook zij hunkeren naar een stukje vrijheid om familie en vrienden vaker te kunnen ontmoeten.

 

Het zijn de tachtigers die mij op mijn 56 jaar als groentje zien.

 

We werken al enkele decennia voor hen en nog afgelopen week zei 'tante A… ' mij, dat ze blij was dat ik haar normaliter zal overleven. (ze is geen familie van mij, maar haar hele familie noemt haar tante A.. , en dan ben ik dat ook gaan doen.)

Het is ook doorheen de jaren dat het vertrouwen 'totaal' werd en ze zich geen zorgen meer maken over hun financiën. Voor onze tachtigers voorzien we net ietsje meer cash in de totale portefeuille.   Drie tot vier maal hun jaarlijkse onkosten. Voor enkelen is 3,5% rendement halen op hun vermogen voldoende om rond te komen.

Voor anderen, met net iets minder reserves, moet je een hoger rendement nastreven om het belegde kapitaal niet te moeten aantasten.  Ze hebben het altijd al leuk gevonden dat we er van uitgaan dat ze 95 jaar gaan worden.  Dat we ze minstens tot 95 jaar zullen ontzorgen.

Wie wil op zijn 80 ste verjaardag geen kaartje dat aangeeft dat de komende 15 jaar in orde zijn, inzake financiën?

 

 

 

Een totaal verouderde regel, zoals blijkt uit alle academisch onderzoek is de volgende:' men neme 100 en trekke daar de leeftijd vanaf'.  Het saldo is dan hét percentage dat maximaal belegd mag  zijn in aandelen. Het overige deel moet in vastrentend papier zitten.

Niet bepaald onze visie noch die van de academische wereld.  Om een portfolio te beschermen doorheen je hele leven is het begrip life-style-spending, cruciaal.  Onze tachtigers onttrekken immers evenzeer nog sommen aan hun beleggingsportefeuille.  Je wilt die portefeuille niet zien wegsmelten als sneeuw voor de zon.

Als je deze blog leest en je zit zelf nog op 'tram3' of of 'tram4'  kunnen we je écht gaan indekken voor zulke problemen via ondersteunende waarborgen. Zodat zelfs bij zeer  onfortuinlijke voorvallen je jezelf en jouw gezin verzekerd weet van een toekomst zonder financiële kopzorgen.

Ben je al op 'tram6' of 'tram7' gestapt, dan is de spreiding van jouw portefeuille van cruciaal belang om voor diezelfde zekerheid te zorgen.

 

Nogal wat rentenierende tachtigers weten dat ze allicht over tien of vijftien jaar cognitief niet meer zo sterk zullen staan als vandaag.

 

 

Dat ze dus best nu hun vermogensspreiding in overeenstemming brengen met hun behoeften voor opnames in de toekomst.  Het is altijd een wonderbaarlijke en eervolle ervaring om daar mede vorm aan te mogen geven.

Gesprekken met ' de kinderen' zijn meestal al jaren geleden ingeleid.  Vaak worden er één of twee opvolgers aangeduid om mee toe te zien op het geheel van onze dienstverlening.  Onze holistische aanpak is de voornaamste bron van vertrouwen.

Onze cliënten weten uit talrijke ervaringen dat we al jaren lang hun wensen centraal stellen in hun financiële planning.

Wij krijgen daar een bovenmenselijke beloning voor terug, met name een relatie voor 't leven, tot de dood ons scheidt.

 

Heeft u na het lezen van deze blog behoefte aan een gesprek over onafhankelijke holistische financiële planning ?  Contacteer mij gerust op 0495 18 28 99.

Graag tot over 14 dagen !

Jos Drees

Master Financial Life planning

 

 

Meest recent

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo wordt je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

NIEUW: UP-TO-DATE MY BUSINESS

Makkelijker, sneller & veiliger kan niet meer!

Ontdek onze nieuwe app waarmee je altijd & overal je (nieuwe) klanten kan bereiken met 1 klik. Tegelijk op je blog, site, social media & per mail.

Ontdek Meer