Als huurder onroerende voorheffing betalen?


Als er iets is waar wij Belgen goed in zijn, dan is het wel belastingen betalen. En al zeker wanneer het op vastgoed aankomt. Neem nu bijvoorbeeld de onroerende voorheffing, ook wel grondbelasting genoemd. Deze belasting op onroerende goederen wordt berekend op basis van het Kadastraal Inkomen (K.I.) van het goed en moet jaarlijks door de woningeigenaar betaald worden.

Vraag : dient een huurder ook onroerende voorheffing te betalen ?

Enkel voor woninghuur

Het antwoord is neen. De onroerende voorheffing voor een gehuurde woning mag nooit ten laste van de huurder zijn. Het is de verhuurder-eigenaar die deze belasting moet betalen. In de huurovereenkomst kan dit ook niet anders worden overeengekomen. Dit geldt enkel voor de woninghuur en niet voor huurovereenkomsten naar gemeen recht, zoals de huur van een garage, een tweede verblijf... Evenmin geldt dit voor handelshuurovereenkomsten. Bij dergelijke overeenkomsten kan wel worden voorzien dat de huurder de onroerende voorheffing zal moeten betalen.
Afhankelijk van de gezinstoestand van de huurder, kan de verhuurder-eigenaar onder bepaalde voorwaarden wel een vermindering van onroerende voorheffing krijgen. De huurder mag het bedrag van die vermindering dan aftrekken van de huurprijs. De huurder doet er dus goed aan de verhuurder in te lichten over de mogelijke vermindering van de onroerende voorheffing.

Aanbevolen voor jou

Start gericht online te communiceren met je (nieuwe) klanten

Wacht niet enkel tot je gevonden wordt maar communiceer online rechtstreeks met je doelgroepen op je site, blog, social media en per mail.

Maak een afspraak

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

Wat anderen over ons zeggen

NIEUW: UP-TO-DATE MY BUSINESS

Makkelijker, sneller & veiliger kan niet meer!

Ontdek onze nieuwe app waarmee je altijd & overal je (nieuwe) klanten kan bereiken met 1 klik. Tegelijk op je blog, site, social media & per mail.

Ontdek Meer

In de kijker

Updates

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

WEBSITE LATEN MAKEN?​​​​​​​​​​​​​​

Kies voor een Smart-Site, 100% in Google

Een Smart-Site maakt het gemakkelijk om automatisch up-to-date te blijven met je klanten en overal aanwezig te zijn.

Maak een afspraak